fbpx

Kondicija in okužbe

Virusi, ki vdrejo v sluznico povzročijo v telesu hudo vnetje. Žile se vam po vsem telesu razširijo. Telo je obremenjeno kot da ste na visokointenzivni vadbi. Če ste tega vajeni, vas to ne bo izčrpalo. Če pa te kondicije nimate, vas lahko to fizično zelo izčrpa. Žile, srce in presnova, jetra in ledvice niso vajeni takih obremenitev.

Če ste v slabi fizični kondiciji in imate povrhu še povečano telesno težo, se vam ne piše dobro. Ko obležite zaradi gripe ali prehlada, ponavadi ostanete tudi brez apetita. Vaš imunski sistem potrebuje beljakovine, da lahko gradi protitelesa. Med boleznijo so le te najbolj in najlažje dostopne iz močnih mišic. Prav tako telo potrebuje presnovne rezerve.

Torej, za čim uspešnejše prebolevanje potrebujete dobro fizično kondicijo in utrjene mišice. Le to vam bo omogočilo, da se boste lahko z lahkoto spopadli z virusi in bakterijami. Namreč, vročina, ki je spremljevalka okužb, prestavlja velik fizičen napor za telo, ki zahteva krepkejše delo srca, napete mišice. In to ne eno uro intenzivne vadbe, ampak nekaj dni. Nekateri kondicijsko vročine enostavno ne zmorejo. Za spopad z boleznijo rabimo kondicijo, rabimo mišične rezerve.

Da pa sploh ostanete odporni, boste potrebovali več dejavnikov:

– fizično kondicijo

– presnovno kondicijo

– imunsko kondicijo

Za dobro odpornost potrebujete vse tri kondicije. Ko boste v enem od teh segmentov popustili, je velika verjetnost, da boste zboleli. Mišična masa, fizična zmogljivost in psihofizična vzdržljivost so najboljši garanti za dolgoročno zdravje.

In kako do te rezerve?

Ja, za zdravje je potrebno nekaj naredit. Nič ne pride samo od sebe.

1. VADBA

Vsaj trije enourni treningi na teden, vam bodo omogočali, da bo vaše telo v pravi kondiciji. Zato pa je zelo pomembno, da si izberete takšne športne dejavnosti, ki vam bodo predstavljali užitek in ne muke. Z muko boste vzdržali maksimalno en mesec, potem pa dolgo dolgo nič.

Torej, izberite si športno dejavnost, ki vas veseli in v njej uživajte.

2. PREHRANA

Prehrana naj bo raznolika. Bio pridelana in kuhana doma. Prilagojena vam.

3. SPROŠČANJE

Ne izpostavljajte se situacijam, ki vam povzročajo stres.

Dovolj spite ponoči in se dnevno sproščajte.

Bodite prijazni do sebe in poskrbite zase.

mag. Mojca Perko

Prijava na e-novice

Želite popolnoma brezplačno občasno prejemati moje koristne nasvete na vaš e-poštni naslov? Vpišite se na e-novice in bodite zmeraj na tekočem.

  Vaše podatke ohranjamo zasebne in jih ne delimo s tretjimi osebami. Za več informacij si preberite Politiko zasebnosti v Centru zasebnosti.

  Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

  Privacy Settings saved!
  Nastavitve zasebnosti

  Tukaj si lahko nastavite prikaz piškotkov.


  Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

  Decline all Services
  Accept all Services
  0
   0
   KOŠARICA
   Košarica je praznaNazaj v trgovino