fbpx

Antistres

ANTISTRESNI PROGRAM
Kvalitetno življenje s stresom.

Za vse z naslednjimi težavami:

 • Dalj časa trajajoča utrujenost
 • Imate občutek nemoči, izgubljate upanje in izgubljate nadzor nad situacijo
 • Težave z nespečnostjo
 • Imate občutek, da ste starejši, kot ste v resnici
 • Imate težave s koncentracijo
 • Imate težave s spominom
 • Težko dihate

Kaj pridobite?

S programom boste zopet zaživeli polno življenje. Zopet boste srečni in zdravi. Opolnomočili se boste z orodji, ki vam bodo pomagala v stresnih situacijah, tako, da vam nikoli več ne bo potrebno zopet doživljati težke čase. Naučili se boste tudi prepoznati in pripraviti se na prihajajoči stres, tako da vam to ne bo več predstavljalo obremenitev.

Stresne situacije

Ko se znajdemo sredi izjemno stresnega dogodka, se aktivira naš avtonomni živčni sistem. Gre za del živčnega sistema, ki je odgovoren za nadzor nenadzorovanih telesnih aktivnosti, kot je dihanje. Ko smo pod stresom se le ta vklopi, in telo dobi signal, da mora pobegniti ali se boriti za svoje življenje. Naenkrat se moramo spopasti z občutki nemoči, izgube upanja in izgube nadzora nad situacijo. To je tudi odziv, ki ga danes lahko izzovemo s številnimi dogodki, ki smo jim priča vsak dan. Pritiski v službi, v odnosih, prijateljstvih, zahteve vsakdanjika.

Spopadanje s stresnimi situacijami

Stresna obdobja navadno uspemo premagati skozi čas in ko pritisk popusti, si lahko oddahnemo. Daljša stresna obdobja pa vedno nekompromisno puščajo negativne posledice. Na začetku te niso tako očitne in dolgotrajne, slej kot prej, pa se začnejo izražati na zdravniškem izvidu ali v ogledalu. Skozi analizo je možno prepoznati vzroke, ki nas pripeljejo vedno znova v stresna obdobja in velikokrat se izkaže, da je to naš nezavedni vzorec.

Posledice dolgotrajnega stresa

Stres je povezan s številnimi vodilnimi vzroki za smrt, kot so srčna obolenja, rak, pljučne bolezni, nezgode, ciroza jeter, depresija, anksioznost, samomori. Stres stresa mlado in staro, izobražene in neuke, zdravnike in bolnike, stres ne izbira ne časa in ne kraja.

Življenje brez stresa

Čeprav stres dokazano povzroča številne telesne in duševne težave, brez njega ne moremo živeti. Zato pozabimo na iskanje načinov, kako bi se mu izognili, saj to ni mogoče. Popolnoma nestresno življenje nas ne bo naredilo ne srečne in ne zdrave. Stres je namreč sestavni del življenja. V pravi meri je nujno potrebna začimba, ki omogoča kakovostno življenje.

Čustva in stres

Dolgotrajna skrb, strah, žalost, pohlep in jeza so poglavitna čustva, ki neugodno vplivajo na telo. Posledično se to manifestira v obliki bolezni. Vsako pretirano čustvovanje slabi določen sklop notranjih organov. Skrb izčrpava vranico in trebušno slinavko. Posledično slabše deluje tudi želodec. Moteno je njegovo gibanje in izločanje prebavnih sokov, zato slabše opravlja svoje naloge. To se sčasoma pokaže v prebavnih motnjah, napihnjenosti, bolečinah pod žličko, v pekočem spahovanju ali razjedi želodčne sluznice. Kadar se torej vzrok za želočne težave skriva v skrbeh, samo z jemanjem zdravil teh težav ne bomo trajno rešili. Žalost ohromi pljuča in debelo črevo, jeza moti normalno delovanje jeter, strah ohromi ledvice, preveč načrtov, ambicij ali veseljačenja pa načne srce.

Omenjena čustva zelo izčrpavajo energijo organov. Sčasoma do te mere, da so le ti dovzetni za patogene organizme in degenerativne procese.

Za trajno odpravljanje zdravstvenih težav, ki jih ta čustva povzročajo, je potrebno obvladati tudi te strupe.

Pomoč v stresnih situacijah

Prijatelji, starši, partner, so naši najbližji, ki nam lahko z nasveti in z lastnimi izkušnjami ljubeče stojijo ob strani, toda na koncu moramo težave rešiti sami. Težave so del naše življenjske šole. Če stresne situacije spregledamo, izogibamo, ignoriramo, se nanje sploh ne odzivamo ali pa se iz lastnih napak ne naučimo prav ničesar, je le še vprašanje časa, kdaj se bomo srečali s telesnimi ali duševnimi težavami. V tem primeru bo stres v resnici slabo vplival na zdravje. Tako da, sprejemanje stresa in s tem nabiranje izkušenj, nas bo notranje obogatilo, razumeli bomo, da so vse preizkušnje darila, ki nas naredijo bolj produktivne in zadovoljne s sabo. Zdravje bo le logična posledica.

Življenje s stresom

Če smo se pripravljeni naučiti sprejeti stres kot nekaj pozitivnega in z njim razviti zdrav odnos, potem si bomo omogočili, da se naučimo, prilagajamo, razvijamo in rastemo. To nam bo omogočilo, da bomo živeli srečno in zdravo.

Tukaj in zdaj

To, kar je za nekoga nestresno, utegne biti za nekoga drugega neznosen stres. Ljudje smo si namreč po obvladovanju stresa in odzivanju nanj zelo različni. Za vse pa velja enako, da je potrebno živeti tukaj in zdaj. V kriznih trenutkih nam lahko »zavedanje v trenutku« reši življenje, saj se bomo na stres odzvali pravočasno in ustrezno. Predstavljajte si, da nam med vožnjo skozi križišče drug avto odvzame prednost. Če bomo z mislimi na cesti, pozorni na dogajanje, bomo z večjo verjetnostjo pravočasno odreagirali. Če pa bomo med vožnjo premlevali neprijetne dogodke iz službe, s partnerjem, pa se nam v veliki verjetnosti obeta prepozna reakcija in posledično trk. Tako da, kadar se nam v življenju začnejo dogajati neprijetnosti, nam verjetno življenje sporoča, da se ustavimo in si vzemimo čas za premislek, spremembo.

Ozdravimo stres

Konvencionalna medicina je prepričana, da v zvezi s stresom ne moremo ukreniti prav nič. Ne ukvarja se z vzroki, ki so stres povzročili. Zdravi posledice, kot so bolečine v želodcu, depresija, anksioznost, izgorelost, bolečine v sklepih. Za vse ima namreč zdravila.

Toda pri odpravljanju večine težav, ki so posledica stresa, je ključno poiskati vzroke zanje in jih, skupaj s posledicami, odpraviti. Ker je stres dokazano povzročitelj številnih obolenj, je še kako pomembno, da ga obravnavamo resno.

Bistvo je v vzpostavitvi zdravega odnosa do stresa in ga tudi obvladovati. Obvladovanje stresa nemalokrat pomeni tudi to, da se na stresen dogodek ustrezno in pravočasno pripravimo.

Koliko tehta kozarec vode?

Učitelj učencu naroči, naj vzame v roko kozarec z vodo in ga dvigne. Vpraša ga, koliko kozarec z vodo tehta.

Učenec odgovori, da nič kaj preveč, da je lahek.
Učitelj nadaljuje na naslednje vprašanje. Zanima ga, če bi bil kozarec tudi lahek, če bi ga z iztegnjeno roko držal več ur. Učenec kot iz topa odgovori, da v tem primeru bi pa bil kozarec težji.
Enako je s težavami. Ne gre za velikost težave, temveč za čas. Čas obremenjevanja.

Veliko lahko naredimo s tem, da tako kot kozarec, tudi stres odložimo. To se lahko naučimo, je veščina. Dlje kot bomo ostajali v stresu, nizkih vibracijah, bolj neznosna bo postajala obremenitev. Prevelike obremenitve vodijo v izgorelost. Naučimo se dvigniti in tudi spustiti kozarec. Ko to obvladamo, lahko brez napora kozarec dvignemo in spustimo tudi 100-krat zaporedoma.

Prijava na e-novice

Želite popolnoma brezplačno občasno prejemati moje koristne nasvete na vaš e-poštni naslov? Vpišite se na e-novice in bodite zmeraj na tekočem.

  Vaše podatke ohranjamo zasebne in jih ne delimo s tretjimi osebami. Za več informacij si preberite Politiko zasebnosti v Centru zasebnosti.

  Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

  Privacy Settings saved!
  Nastavitve zasebnosti

  Tukaj si lahko nastavite prikaz piškotkov.


  Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

  Decline all Services
  Accept all Services
  0
   0
   KOŠARICA
   Košarica je praznaNazaj v trgovino